Huoltovapaat Ketjut

Huoltovapailla ketjuilla tarkoitetaan yleensä ketjuja, joiden rakenne mahdollistaa paremman kestävyyden kulumista vastaan kohteissa joissa ketjun voitelu ei ole mahdollista käyttöympäristön takia, tai ketjun säännöllinen huoltaminen ei muuten ole mahdollista. Huoltovapaan ketjun rakenteessa on kaksi tyypillisintä ratkaisua. Joko ketjun tapissa ja holkissa on käytetty materiaaleja joiden avulla kulumisen kesto on tavallista ketjua parempi myös ilman voitelua, tai ketjun nivel on tiivisteen avulla suljettu ja tehtaalla niveleen laitettu voiteluaine pysyy nivelen sisällä voidellen sitä.

Ketjuista, joissa tapin ja holkin materiaalien avulla on parannettu kestoikää, käytetään valmistajasta riippuen usein nimityksiä Marathon tai Endurance. Ketjumaailman valikoimista löytyy tähän tuoteryhmään esimerkiksi Köbon Endurance -sarjan ketjut.

Ketjuista, joissa nivel on suojattu tiivisteellä, käytetään usein nimitystä x-rengasketjut tai o-rengasketjut. Tähän tuoteryhmään löytyy Ketjumaailman valikoimista mm. D.I.D:n tuotteita.

Huoltovapaat ketjut eivät kuitenkaan aina ole täysin huoltovapaita, vaan ehkä oikeampi nimitys voisi olla ”vähän huoltoa vaativat ketjut”. Myös huoltovapaiden ketjujen kestoikää saadaan pidennettyä oikealla huollolla ja voitelulla.

Huoltovapaat ketjut ovat kuitenkin erinomainen ratkaisu moniin kohteisiin. Monissa kohteissa ketjun voitelu ei ole mahdollista ja huoltovapaalla ketjulla saavutetaan huomattavasti parempi kestoikä ja häiriöttömämpi tuotanto kuin tavallisilla ketjuilla. Myös monissa tavallisissakin kohteissa ketjun kestoikää ja toimintavarmuutta saadaan parannettua huoltovapailla ketjuilla!

Haluatko lisätietoja tai ­tarjouksen?